Makspulstest på Fønix Brumunddal 9. og 10. mars

Visste du at:

  • Makspuls har ikke noe med hvor god form du er i. Makspuls er genetisk satt og synker med alderen.
  • Intervalltrening gjør hjertet sterkere og øker med det hjertets slagvolum. Dette gjør hjertet mer effektivt og det behøver da ikke slå så ofte. Dette er med på å synke hvilepulsen og det blir da mindre belastning på hjertet i hverdagen.
  • Måten man merker at man får bedre kondisjon på, er at pulsen synker fortere etter fysiske anstrengelser. Man henter seg fortere inn igjen.
  • Intervalltrening er med på å øke blodvolumet, altså mengden blod i årene øker. Mer blod kan transportere mer oksygen til musklene.
  • Intervalltrening styrker lungevevet og pustemuskulaturen, slik at du kan trekke mer oksygen inn i blodet. Samtidig dannes det flere forgreninger i ytterkanten av lungene, slik at det sendes mer oksygen ut i blodet.
  • Ved intervalltrening kan lunger, blod og hjerte sende ut mer oksygen til musk­lene. Inne i selve muskelen forbedres de prosessene som omsetter oksygen til energi, og du vil snart kunne danne langt mer energi ved bruk av oksygen. Samtidig styrker den intense treningen musklene, og du blir ganske enkelt sterkere.
  • Intervaller forbedrer koordinasjonsevnen. Å løpe fort stiller høyere krav til løpeteknikken, og kroppen lærer seg å styre bedre. Både musklene og muskelcellene i hver enkelt muskel blir flinkere til å samarbeide. Resultatet er at du får bedre løpe­økonomi, det vil si at du bruker mind­re energi på å løpe i en gitt hastighet.

Mandag 9. mars kjører Irene makspulstest på sykkel kl. 17:00 (Spinn60 5×4 min intervall utgår. Men om du ikke ønsker å teste makspuls, kan du kjøre den som en treningsøkt ;-))

Tirsdag 10. mars kjører Irene makspulstest på mølle kl. 18:15 (Mølleintervall 45 utgår. Men om du ikke ønsker å teste makspuls, kan du kjøre den som en treningsøkt ;-))

Ps. Personer med høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, høyt kolesterol og lignende bør samrådes med lege før testing.

For å kunne se pulsen din under testen må du ha en pulsklokke/pulsbelte. Vi har kun 10 stk til utlån, så fint hvis de som har selv tar med seg. Det vil være første mann til mølla på utlånsbeltene, så møt opp i god tid.

Det kommer til å bli benyttet iQniter pulsprofil under testen, derfor anbefaler jeg alle som har følgende belter Polar H7, Polar H10 eller Polar OH1 å registrere beltet i my.iqniter.com . Se hvordan her.

Siden dette er en makspulstest vil det være naturlig at mange ikke vet makspulsen sin. Hvordan skal vi da vite hvor vi skal ligge under testen? Du kan regne ut en ca makspuls ved å bruke følgende formel «211 – 0,64*alder». Men husk at makspuls er veldig individuelt og at det er grunnen til at vi skal teste. Det viktigste da er å bruke de subjektive(Bli varm uten at man anstrenge seg, Anstrengende osv) beskrivelsene under testen. Altså hvordan det kjennes ut. Man skal på siste draget kjøre til utmattelse (maks det man orker), det trenger man ikke pulsbelte for å klare;-)

Oppsett makspulstest:

% av utregnet makspuls
Tid
Oppvarming
60% – 70%
20 min
Bli varm uten at man anstrenge seg.
75 % 3 min
Litt tyngre pust men ikke anstrengt.
Aktiv pause
Ned til 70 %
ca 2 min
80 % 3 min
Lett anstrengende.
Aktiv pause
Ned til 70 %
ca 2 min
85 % 3 min
Anstrengende. Kjenner at du må puste med munnen.
Aktiv Pause
Ned til 75 %
ca 2 min
90 %
Opp mot 100 %
2 min
Svært anstrengende. Presser hardt.
1-2 min Gi jernet!
Maks anstrengende. Nesten uutholdelig.